Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

06 September 2023Rick van den Berg

Stel je eens voor, een zachte zomeravond in Milaan, Italië. De straten baden in een gouden gloed van de ondergaande zon, terwijl mensen samenkomen aan lange tafels op gezellige terrassen. Het geluid van klinkende glazen en vrolijke stemmen vult de lucht. In zo'n moment, wanneer de stad tot leven komt, is er één gerecht dat de harten van de Milanezen verwarmt en een glimlach op hun gezichten tovert - Risotto alla Milanese.

Deze iconische risotto, met zijn diepe saffraanaroma en romige textuur, is een eerbetoon aan de rijke culinaire tradities van deze stad. En vandaag nemen we je mee op een culinaire reis naar de straten van Milaan, rechtstreeks naar je eigen keuken. Laten we samen dit prachtige gerecht bereiden en de smaken van Milaan omarmen.

 

Boodschappenlijst:

Om Risotto alla Milanese te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 300 gram Arborio- of Carnaroli-rijst
  • Een snufje hoogwaardige saffraandraadjes (ongeveer 0,5 gram)
  • 1 liter groentebouillon (heet)
  • 1 ui, fijngehakt
  • 60 ml droge witte wijn
  • 60 gram boter
  • 60 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • Extra vierge olijfolie
  • Optioneel: een beetje fijngehakte peterselie voor garnering

 

Bereidingswijze:

  1. Saffraan-infusie voorbereiden:

    • Neem een klein kommetje en doe hier de saffraandraadjes in. Voeg een eetlepel heet water toe en laat de saffraan enkele minuten trekken. Dit zal een prachtige saffraankleurige vloeistof creëren die we later aan de risotto zullen toevoegen.
  2. Ui fruiten:

    • Verhit een scheutje olijfolie en een eetlepel boter in een diepe pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui toe en fruit deze glazig.
  3. Rijst toevoegen:

    • Voeg de rijst toe aan de pan en roer goed zodat de korrels bedekt zijn met de olie en boter. Bak de rijst een minuut of twee tot deze glazig begint te worden.
  4. Witte wijn toevoegen:

    • Blus de rijst af met de droge witte wijn en roer tot de wijn is opgenomen.
  5. Bouillon toevoegen:

    • Begin met het toevoegen van de hete groentebouillon, een soeplepel per keer, terwijl je voortdurend roert. Laat elke hoeveelheid bouillon volledig absorberen voordat je de volgende toevoegt. Ga door tot de rijst zacht en romig is, dit duurt meestal ongeveer 18-20 minuten.
  6. Saffraan toevoegen:

    • Voeg de saffraan-infusie toe aan de risotto en roer goed. Je zult versteld staan van de mooie gele kleur die het aan de risotto geeft.
  7. Boter en Parmezaanse kaas toevoegen:

    • Haal de pan van het vuur en voeg de resterende boter en geraspte Parmezaanse kaas toe. Roer krachtig tot de kaas en boter volledig zijn opgenomen en de risotto zijdezacht is.
  8. Proeven en afmaken:

    • Proef de risotto en breng op smaak met zout en zwarte peper indien nodig. Als de risotto te dik is, kun je wat extra bouillon toevoegen om de gewenste consistentie te bereiken.
  9. Serveren:

    • Schep de Risotto alla Milanese op borden, garneer met wat fijngehakte peterselie en eventueel extra Parmezaanse kaas. Serveer direct en geniet van de rijke smaken van Milaan!

 

Nu heb je de kans om de betoverende smaak van Milaan in je eigen keuken te ervaren. Dompel jezelf onder in deze culinaire reis en deel de magie van Risotto alla Milanese met je dierbaren. Buon appetito!

Verrijk je gerechten met één van onze aanbiedingen

Basilic à l'huile d'olive
Économisez €1,00
Pepperoni à l'huile d'olive extra vierge
Économisez €1,00
Bonamini Ail
€7,95 €8,95
Bonamini Ail
Économisez €1,00
Bonamini Citron
Bonamini Citron
€7,95 €8,95
Bonamini Citron
Économisez €1,00
Extra Vierge Olijfolie Oregano
Économisez €1,00
Truffe Bonamini
€10,95 €12,95
Truffe Bonamini
Économisez €2,00
Extra Vierge Olijfolie Rozemarijn
Extra Vierge Olijfolie Rozemarijn
Économisez €1,00

Tips & Trucs voor in de keuken

Leer van onze experts en word de chef-kok in je eigen keuken!
Ontdek de Geheimen van de Italiaanse Keuken
06 September 2023
In deze blogpost nemen we je mee op een betoverende reis door de geheimen van de Italiaanse keuken. We onthullen de intrigerende details achter de gerechten die je doet watertanden, de methoden die generaties lang zijn doorgegeven, en de passie die elke hap onvergetelijk maakt. Dus, trek je schort aan en bereid je voor om te leren koken zoals de Italianen dat doen.
10 Tips voor het Perfect Bakken van Zelfgemaakte Pizza
06 September 2023
Pizza is een universeel geliefd gerecht. Of je nu houdt van klassieke margherita, een vleesliefhebber bent of liever een vegetarische optie hebt, pizza biedt eindeloze mogelijkheden voor smaak. Maar wat is er nu beter dan pizza bestellen? Zelf pizza maken! Met de juiste tips en technieken kun je in je eigen keuken heerlijke pizza's bakken die wedijveren met die van je favoriete pizzeria. In deze blogpost delen we 10 waardevolle tips om je zelfgemaakte pizza naar een hoger niveau te tillen.
De Kunst van het Perfect Koken van Pasta
06 September 2023
Pasta, in al zijn vormen en maten, is een geliefd gerecht over de hele wereld. Het is simpel, veelzijdig en bovenal heerlijk. Maar, zoals bij veel eenvoudige gerechten, zit de duivel in de details. Het koken van de perfecte pasta vereist een beetje meer dan alleen wat kokend water en een snufje zout. In deze blog nemen we je mee op een reis naar de kunst van het perfect koken van pasta, met enkele tips en trucs om je maaltijd naar een hoger niveau te tillen.

Plus d'articles

Romige Pasta Carbonara - Eenvoudig en Onweerstaanbaar
Pasta Carbonara is een klassiek Italiaans gerecht dat velen van ons doet watertanden bij de gedachte eraan. Deze romige, hartige pasta met spek en Parmezaanse kaas is een ultieme comfortmaaltijd. Het mooie is dat dit gerecht eenvoudig te bereiden is, waardoor het perfect is voor zowel doordeweekse diners als speciale gelegenheden. Hier is ons recept voor een heerlijke Pasta Carbonara die je smaakpapillen zal verwennen.
Bruschetta: Een Italiaanse Delicatesse voor Iedere Gelegenheid
Bruschetta, uitgesproken als "broe-sket-a," is een gerecht dat de essentie van de Italiaanse keuken vastlegt - weinig ingrediënten van hoge kwaliteit, bereid met liefde en gepresenteerd met trots. Het is de perfecte combinatie van knapperig brood, sappige tomaten, aromatische basilicum en de rijke smaak van extra vierge olijfolie. Of je nu een zomerse picknick plant, een informeel diner met vrienden organiseert, of gewoon zin hebt in een smaakvolle snack, bruschetta past bij iedere gelegenheid. Laten we beginnen met het ontdekken van de magie van deze Italiaanse delicatesse.